Střídmost, dobrovolné hladovění v souvislosti s půstem nebo moderně kalorická restrikce. Takto všelijak se dá nazvat dobrovolné snížení příjmu potravy
(energie) o třetinu až polovinu oproti běžnému stravování. Naši předci užívali přísloví: "Jez do polosyta, pij do polopita, budeš dlouho živ." Jóga užívá
metodu: "Pij jídlo a žvýkej vodu." Tedy maximálně rozmělni potravu i tekutiny. Snížení příjmu potravy může prodloužit život až o polovinu. Při snížení příjmu
potravy (energie) dochází k přestavbě a celkovému snížení metabolizmu.
Na internetu nebo v odborné litaratuře lze najít různé pohledy, zdůvodnění a postupy při využívání kalorické restrikce.
Dobrovolné hladovění neznamená držet dietu nebo odmítat jídlo. Je to spíše postup, jak dobrovolně snížit příjem potravy při zachování její pestrosti a příklon
ke zdravějšímu stravování. Jídlo přináší uspokojení a pocit sytosti. Konzumace jídla tedy mnohokrát nemá nic společného s hladem. Dobrovolné hladovění
je o sebevládě, schopnosti kontrolovat se. Schopnost kontrolovat se v souvislosti s hladověním má po určité době vést ke zklidnění a přílivu enerie. Vede
pochopitelně i k upevnění zdraví.
Množství potravy má souviset s fyzickou námahou. Rozhodnout se např. pro jednodenní půst při celodenní fyzické námaze není vhodné.
Při omezení příjmu potravy se má dosáhnout váha nižší než 95 % doporučené váhy. Pokud je doporučená váha např. 90 kg, měli byste vážit kolem 85 kg
(90 x 0,95). Nepřiměřené hladovění nebo omezení potravy může vést k psychickým potížím. Minimálně ke ztrátě optimismu.
Jezte méně vydatné kalorické potraviny. Zeleninu s nízkým obsahem škrobu, jako je brokolice, která zasytí (místo brambor nebo rýže). Jezte vlákninu.
Přidává objem a strukturu. Nepřidává kalorie. Snižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje pravidelnost vyměšování a omezuje vznik rakoviny tlustého střeva.
Vlákninu obsahuje zelenina, pečivo, ovoce, ořechy a semena.
Je vhodné omezit především sladkosti a tuky.
Vliv na věk a omezení vzniku různých onemocnění mohou mít i různé látky jako resveratrol, který je nejvíce obsažen v červených hroznech a ve vínech z nich
výráběných.