Blog o rodině
V=N Mystika
Ricky Maty
Ženy a muži
Práce zábavou
ŘízeníRozvody a sítěKe stažení, zdarmaJak přežítPráce s kamenemSlovanská unieExcel
křídla index černý
flekatý index černý
svmodrý index černý
smrtihlav index modrý
fešák index černý
fialový index černý
fialový index černý
smrtihlav jak přežít
řízení mail
Úvod stránek
Mapa stránek

Jak přežít

Jak přežítNa půl rokuVodaJídloVhodné potravinyExtrémní podmínkyRape-axeKubotan

Jídlo z přírody

Otrava
Na začátek malá rada. Nesbírej to co neznáš. Ani houby, ani rostliny. To platí i v krizi!
Důležité je nepanikařit a jednat. Mnoho lidí si na internetu vyhledá příznaky těch nejhorších otrav a kvůli stresu je začnou také okamžitě pociťovat. Lepší je ihned spolknout větší množství živočišného nebo rostlinného uhlí. Umí dobře navázat toxiny a ještě potáhne stěny střev, takže zamezí dalšímu vstřebávání. Silný černý čaj, pořádně vyluhovaný tak, až má hodně tříslovin, je rovněž velmi účinný. Nejenže třísloviny vážou mnoho toxinů, ale pro svoje močopudné účinky je také rychle odvede z těla.
Při včasném podání by kombinace živočišného uhlí a silného černého čaje mohla zabránit i těžké otravě muchomůrkou zelenou!(berte s rezervou - návštěva lékaře je nutná!)

Žaludy
Dub se vyskytuje ve dvou základních podobách. Dub letní nebo Dub zimní. Oba mají žaludy a nejsou mezi nimi příliš velké rozdíly.
Žaludy obsahují vysoké množství taninu (tříslovin), který je velice hořký. Hořkosti se můžeme zbavit třemi postupy.
1. Oloupané a nasekané žaludy namočíme do studené vody po dobu 2 dní. Vodu měňíme minimálně 4x denně. Nebojíme se použít více vody. Takto upravené žaludy chutnají téměř jako oříšky a můžeme je jíst rovnou, nicméně jsou poměrně těžko stravitelné. Další variantou je jejich pražení / sušení, případně je můžeme rozdrtit na mouku a použít na pečení.
2. Oloupané a nasekané žaludy vaříme v dostatečném množství vody déle než hodinu. Vodu každých 15 minut měňíme, dokud žaludy neztratí hořkost. Vody použijeme 4x větší množství než žaludů. Vařené žaludy můžeme rovnou jíst, nebo opět pražit / sušit a rozdrtit na mouku.
3. Oloupané žaludy pražíme na mírném ohni delší dobu. Správně upražené žaludy poznáme podle specifické příjemné vůně a podle toho, že po rozkousnutí nebudou uprostřed tvrdé. Tyto žaludy je vhodné jíst rovnou, chutnají jako oříšky. Můžeme je také zalít horkou vodou a připravit si tak nápoj podobný kávě, který má nasládlou chuť. Samozřejmě je můžeme rozdrtit na mouku. Doporučujeme žaludy před pražením trochu povařit a pojistit se tak, že odstraníme hořkost.
Samotný žalud obsahuje 18% sacharidů, 7% bílkovin a až 46% tuků. Jeho energetická hodnota je zhruba 2100kJ ve 100g, což odpovídá nutričním hodnotám například arašídů. Výživovou hodnotou 2100kJ se žaludy dají srovnávat s tučným vepřovým masem, které má ovšem samozřejmě odlišné složení.

Smetánka lékařská (pampeliška)
Podobný květem je podběl lékařský, ale jeho stonek není hladký jako u pampelišky a listy nejsou zubaté, nýbrž výrazně kulaté. Není jedovatý, listy jsou jedlé stejně jako pampeliškové.
Z mladých listů si můžeme připravit klasický salát, žádná další úprava není nutná. Lístky jsou chutné a šťavnaté. Starší listy hořknou a je potřeba je povařit, případně povařené listy na pánvi připravit podobně jako špenát. Můžeme je smíchat s lístky jetele pro lepší chuť:
Syrové listy obsahují vitamíny A a C a důležité minerály. Pokud listy povaříte, mají mírně nižší výživovou hodnotu, menší obsah vitamínů, ale je snažší je strávit. Můžeme je upravit s masem na ohni jako přílohu.

Jitrocel kopinatý, Jitrocel větší
Všechny druhy jsou jedlé, velmi podobné a liší se jen drobnými detaily. Listy rostou klasicky v přízemní růžici, jsou podlouhlé a mají typické nitky. Z růžice vyrůstá několik stvolů se snadno rozpoznatelnými květy.
Mladé listy se opět dají jíst syrové jako salát, ty starší je nutné dlouze povařit, čímž ztratí hořkost, případně připravit jako špenát. Uvařené listy chutnají sladce a jsou zvláštně mazlavé.
Můžeme je upravit s masem na ohni jako přílohu.

Kopřivy a Hluchavky
Nejde o stejné rostliny, nicméně je snad poznáme. Jde o vysoké rostliny se zubatými listy. Pokud chceme poznat jestli jde o kopřivu nebo hluchavku, šáhneme na spodní stranu listu. Jestli se syknutím ucukneme, je to kopřiva. Hluchavku lze poznat také podle drobných bílých kvítků, které rostou v místech, kde ze stonku vyrůstají listy.
Mladé listy sbírané na jaře jsou považovány za nejchutnější. Staré listy jsou poživatelné, ale už nejsou tak dobré. Před konzumací listy spaříme, přestanou pálit. Listy můžete samozřejmě vařit déle, budou tak stravitelnější..
Kopřiva vložená do alobalu při grilování nebo smažení přebírá chuť grilovaného masa. Můžeme si tak zdvojnásobit porci jídla.
Výživová hodnota je malá, listy obsahují mnoho výživných látek včetně vitamínu B2 a také spoustu léčivých látek.

Další přírodní jídla
Květy stromu Trnovník akát. Pozor! Mimo květu je akát jedovatý.
Jetel luční a bílý (listy jsou nasládlé).
Lípa (jerní pupeny nebo velmi mladé listy jsou jedlé za syrova).
Sedmikráska chudobka (mladé listy jsou jedlé).
Šťovík (dobré nakyslé listy). Zná snad každý.

Velmi bohatá nabídka dalšího jídla z přírody - Divoká kuchařka

Většinu informací mám z Bushcraft.cz

Pár domácích receptů - suroviny jsou z obchodu

Čočka
V noci namočit čočku - vodu slít.
Na 6dkg tuku zpěníme cibulku, přisypeme 2 lžíce mouky, osmahneme a rozmícháme vodou od namočené čočky.
Čočku povaříme zvlášť, přidáme do předsmažené ciblky a rozmícháme. Přidáme sůl, pepř, cca lžíci octa, 1/4 litru mléka. Vše opět trochu povaříme.
K čočce se hodí volské oko z vajíčka nebo párek a kyselá okurka. Čočku můžeme jíst s rohlíkem nebo houskou.

Braboračka
Namočit sušené houby - aspoň 1/2 hodiny před vařením nebo přes noc.
V hrnci udělat jíšku - 6dkg sádla nebo oleje, 6dkg hladké mouky. Sádlo rozpustit a míchat - vše osmahnout do červena. Zálít cca 1 a 1/2 litrem studé vody a jíšku rozmíchat.
Přidat 1/2 kila oloupaných, na kostky nakrájených brambor, zeleninovou směs do polívky (klidně zmrzlou), předem namočené sušené houby, trochu pepře, rodrcený česnek - cca 3 stroušky, rodrcenou majoránku, kostku bujonu nebo masoxu.
Vše vařit cca 20 - 25 mimnut, testovat vidličkou měkkost brambor. Po uvaření přidat podle chuti petrželku nabo pažitku a kuchárek - směs sypacího koření.

Fazoločka
Večer namočit hrnek malých bílých fazolí a rozmrazit zeleninu.
Jíška - 3dkg sádla nebo oleje, 3dkg mouky hladké. Sádlo rozpustit a míchat - vše osmahnout do bíla. Jíšku nech vystydnout.
Na oleji osmažit rozmraženou zeleninu. Přidat fazole a kostku bujonu nebo masoxu. Zalít cca 1 a 1/2 litrem vody od fazolí. Vařit do měkka. Zachustit studenou jíškou. Přidat petrželku nabo pažitku.

Pomazánka na topinky (ne svačina do školy!)
1/2 máslové ramy, rozmačkat 4 stroužky česneku, přidat 2-3 velké mazací sýry a 1 a 1/2 lžíce tatarky. Zamíchat vše dohromady. V lednici pomazánku přikrýt poklicí kvůli česnekové vůni. K pomazánce se hodí čerstvá zelenina.

Pomazánka
1 sklenice Moravanky(Znojmia), 4 uvařená vajíčka, 20 dg měkkého salámu, 1 malá poličanka(tatarka).
Vše pomeleme na masovém strojku. U Moravanky slijeme před mletím šťávu.

Špagety s česnekem
1 celé špagety, 1/2 tuku hera, celý stroužek česneku, špetku bazalky.
Uvaříme a poté scedíme špagety. Oloupeme a na jemno namačkáme česnek. Na pánvi rozpustíme heru a přidáme česnek. Smícháme špagety s česnekem a přidáme bazalku.

Recepty mi mamka Jarmila Glosová nadiktovala roku 2020

Chleba domácí
2 hrnky hladké mouky; 1 hrnek žitné mouky; 1,5 lžičky droždí; 1,5 lžičky soli; 1,5 lžičky kmínu; 1,5 hrnku vody; do těsta lze přidat semínka sezamu nebo slunečnice. Zamíchat a nechat stát 8 – 12 hodin (noc).
30 min. nahřát pekáč s poklicí 230 stupňů elektrická trouba. Těsto položit na pomoučněný vál, přeložit z jedné strany natřikrát do kříže, vytvořit bochánek, pomoučnit. Péct 30 min. , sundat poklici a 15 minut dopéct kůru.

Recept mám od Glosů z Pepíkova na Sokolovsku

Linecké sušenky
14 dKg sádla
14 dKg másla
14 dKg cukru moučka
40 dKg hladké mouky
1 vanilkový cukr a dva žloutky
šťáva z poloviny citrónu
Při pečení necháme jen zbělat. Po vyndání necháme dojít na plechu.

Oříškovo rumové sušenky
Složení je stejné jako předešlý recept.
14 dKg sádla
14 dKg másla
14 dKg cukru moučka
40 dKg hladké mouky
1 vanilkový cukr a dva žloutky
šťáva z poloviny citrónu
Zde je rozdíl: přidáme 15 dKg mletých ořechů a trošku rumu.

Recepty na sušenky má moje manželka Jája od babičky Antonie Schlesingerové

Banánové lívance
3 banány, 3 vejce, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku cukru, 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky (nebo hladké).
Oddělíme bílky od žloutků. Z bílku a špetky soli vyšleháme sníh. Z ostatních surovin ušleháme těsto a lehce vmícháme sníh. Na nižší teplotě smažíme na oleji do zlatova.

Recept mám od Terezy Sovové